5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.hr       Dostava i plaćanje       Sve o kupovini       Blog        Novosti

Špijunska kamera u borbi protiv lošeg tretiranja životinja

15.02.2021 Špijunska tehnika u praksi
Špijunska tehnolgogija igra važnu, čak i nezamijenjivu ulogu, posebice u slučajevima kada i razborit čovjek postane svjestan na što su  sve zbog novca, pojedinci i tvrtke spremni. Jedna od takvih nesretnih tema o kojoj treba javno progovoriti, je praksa uzgoja i postupanja sa životinjama. S vremenom je postala javna tajna da npr. kokoši uzagajane za velike trgovačke lance, nemaju pristojan život u kojem se mogu slobodno kretati niti zdravu prehranu- u više navrata se raspravljalo o antibioticima i hormonima koji im se daju. Na internetu je moguće pronaći mnoštvo videa snimljenih skrivenim kamerama, koji su razotkrili, dokazali i dokumentirali tu praksu te upućuju da je situacija vjerojatno puno gora nego što se činila.

Nemilosredne prakse otkrivene zahvaljujući skrivenim kamerama

Primjerice, u Kanadi u prostorijama jednog od najvećeg proizvođača peradi, skrivena kamera je snimila zastrašujuće postupanje s kokošima. Otkrivena je uistinu nemilosredna praksa postupanja s kokošima, gdje su ih radnici te tvrtke vezali, tukli, lomili im krila i udove. Vrhunac je rezanje, dok su kokoši još žive i dišu. Zahvaljujući materijalu sa skrivenih kamera, ova giganstka tvrtka se našla pod povećalom javnosti, ne samo od strane neprofitnih organizacija već i lokalnih vlasti koje su pojačale inspekcijske nadzore kako se takvo i slično strašno postupanje ne bi ponovilo.  

Kokoši, goveda...

Nažalost, problem nezadovoljavajućih uvjeta i nepotrebne patnje životinja, ne odnosi se samo na perad. Često je slučaj i s većim životinjama, tipično su to različite pasmine goveda. Skupina australskih aktivista objavila je snimke na kojima se vidi kako radnici azijskih klaonica stoku ubijaju udarcima u glavu. Nepotrebno je reći da je ova metoda protivna lokanim zakonima. Ozbiljni nedostaci su dokumentirani u velikoj većini kontroliranih klaonica koje su trebale zadovoljavati uvjete za izvoz stoke. O ovoj vrsti okrutnosti prema životinjama može se naći mnogo videa.

Halal klaonice kao zahtjevan zadatak s kojim se treba nositi

Znate li što znači izraz "halal"? Odnosi se na hranu koju muslimanski vjernici mogu konzumirati u skladu sa svojom vjerom. Relativno je poznato da oni ne konzumiraju svinjetinu, no, dopuštena je primjerice janjeći kebab, kobasice, salame te pileće, pačje, guščje i ostalo meso. Pod uvjetom da se životinja usmrti na određeni način, točnije, meso mora biti potpuno okrvavljeno i usmrćeno na točno određeni ritualni način. Mnogi će se vjerojatno iznenaditi da ovakav način klanja životinja u Češkoj nije rijetkost, dapače, tijekom godina on raste. 

Prema dostupnim podacima, usmrti se više od 100 000 životinja svake godine, a najviše je mladih kokoši, zatim ovaca, janjadi, goveda, patki i gusaka. Postoji popis klaonica koje imaju pravo obavljati ovakva nelogična klanja. Ta praksa je ne samo kontradiktorna već i problematična sa stajališta prava životinja. Halal klaonice nisu same po sebi nezakonite, no Zakon o zaštiti životinja od okrutnosti jasno kaže da se životinje može usmrtiti tek nakon omamljivanja, što ovdje nije slučaj. Iz tog su razloga, također, rituali halal klanja, u središtu pažnje skupina zaštitnika prirode, aktivista i neprofitnih organizacija po Europi, gdje se ova praksa proširila (napomena: u nekim zemljama Europe, halal klaonice su u potpunosti zabranjene). Njihovom zaslugom, postoji dosta video materijala snimljenog uglavnom špijunskim kamerama, preko kojih je javnost mogla saznati kako izgledaju i što se događa u tim klaonicama.

Uzgoj pasa

Češka se ponekad spominje kao nacija "šetača pasa". Prema nekim izvorima, odnoso procjenama, pas je član svakog drugog kućanstva, što je jedinstvena statistika u Europi. Uz ovu pozitivnu vijest, postoje i ne tako sjajni podaci. Na području Češke vjerojatno ima najviše pasa po stavi stanovnika, koji su zbog nekoliko medijski popraćenih slučajeva, postali sinonimom za nepodnošljive i neprihvatljive uvjete tretiranja četvrenonožnih stvorenja. Uz Češku, po psima su poznate i susjedne zemlje kao što je Slovačka, Poljska ili Mađarska, dok u svijetu predvodi Kina.

Većina tih pasa nesretne sudbine namijenjena je izvozu, uglavnom u Njemačku, Belgiju i Italiju, i pritom je posao sa psima (najčešće su to male pasmine poput čiuvava, maltezera, jorkširskih terijerijera itd.), u kojem  nažalost mnogi ne preživi transport, narastao do takvih razmjera da trgovci svake godine  generiraju oko millijun koruna neto dobiti. Slaba točka, ovdje je i aktualna, zakonska regulativa koja ne poznaje pojam uzgajanja. Osim uzgajanja pasa, počelo se pojavljivati i uzgajanje mačaka o kojemu nitko baš ne progovara. Svijetlo na kraju tunela je činjenica da se o problemu uzgajanja pasa i ostalih životinja, počinje pridavati veća pozornost, i to zahvaljujući svjedočanstvima i snimkama koje pokazuju kakvi su zapravo uvjeti u takvim ustanovama. I u ovom slučaju su se skrivene špijunske kamere pokazale kao nezamjenjivi pomoćnik.

 

Izvori:

https://ekonomika.idnes.cz/loni-bylo-porazeno-halal-zpusobem-104-000-zvirat-hlavne-kurat-pns-/ekonomika.aspx?c=A160616_131730_ekonomika_rts

https://zpravy.idnes.cz/tyrani-zvirat-vietnam-jatka-d15-/zahranicni.aspx?c=A160616_160929_zahranicni_ane

https://zpravy.idnes.cz/cesi-a-psi-mnozirny-legislativa-dno-/domaci.aspx?c=A160505_093455_domaci_mav

Je li vam se svidio ovaj članak?
Mogu li se snimke sa špijunske kamere koristiti kao dokaz? Mogu li se snimke sa špijunske kamere koristiti kao dokaz?

Rasprava

Tema još nije komentirana.

Samo registrirani korisnici mogu sudjelovati u raspravi.

Najšira ponuda

Preko 5000 proizvoda

Izrada po narudžbi

Od dizajna do izvedbe

Diskretna dostava

Nema podataka o e-trgovini

Specijalista u tom području

Više od 10 godina iskustva