5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.hr       Dostava i plaćanje       Sve o kupovini       Blog        Novosti

Skrivena tehnika kao učinkovito sredstvo protiv podmićivanja

15.12.2020 Članci
Skrivena tehnika kao učinkovito sredstvo protiv podmićivanja
Korupcija u raznim oblicima, nedvojbeno, je jedan od najznačajnijih negativnih društvenih fenomena. Teško je objektivno procijeniti gdje počinje a gdje završava, odnosno što se može smatrati eventualnim kršenjem zakona a što je bezazlena zahvalnost. Razilaze se i mišljena oko toga je li korupcija bila prisutnija u bivšem sistemu ili je porasla u tkz. kapitalizmu. Vidljivo je da se njeni oblici, načini, metode a često i opseg ili organizacija nezakonitih aktivnosti mijenjaju tijekom vremena. Poznati slogan "gdje nema svjedoka, nema ni kaznenog djela", dobro je primjenjiv u ovom primjeru i zato je nemoguće točno izmjeriti njezinu pojavu. 

Kako je u Češkoj?

Postoje liste koje ukazuju na stanje korupcije u svijetu, odnosno, to su pokazatelji percepocije korupcije. No, nisu u potpunosti pouzdani.  Vjerojatno najpoznatija kontinuirana studija na ovu temu je istraživanje o percepciji korupcije koju je provela poznata organizacija Transparency International. Rezultati su pokazali da je najbolje stanje u Novom Zelandu, Danskoj i Finskoj. Na samom kraju se nazale zemlje poput Somalije, Sudana i Sirije. Češka Republika je u zadnjem mjerenju zauzela 42.mjesto na svjetskoj ljestvici, te je zabilježila pozitivan trend rasta od nekoliko mjesta. 

Skrivena tehnika kao snažni protivnik

Ni najveći sanjar ili prostodušni idealist zasigurno ne očekuje da će se korupcija u potpunosti iskorijeniti ili biti potisnuta na društvene margine kao neprihvatljiva. Korupcija je stara koliko i samo čovječanstvo, a ljudske vrijednosti kao poštenje i pristojnost često budu otežane ili onemogućene iako postoji želja za ispravnim ponašanjem. Ipak ne treba podleći skepticizmu. Korupciju je teško eliminirati, iako borba protiv nje nije u potpunosti uzaludna ili unaprijed izgubljena. Upravo zahvaljujući skrivenoj tehnologiji, posljednjih se godina sve češće razotkrivaju i medijski prate slučajevi povezani s korupcijom.  

Politički primjeri

Najpoznatiji je primjer bivšeg ministra Davida Ratha i njegov, danas legendarni bijeg s milijunom u kutiji od vina. Regionalni sud u Pragu ga je poslao u zatvor na osam i pol godina i tome su uvelike pridonijeli prisluškivači koje isprva drugi sud nije prihvatio kao dokaz, no to je kasnije uzeto na razmatranje. Dakle, može se zaključiti da se pristup suda uvelike promijenio prema dokaznim materijalima poput ovih i sličnih kao što su videosnimke i prisluškivanje te se smatraju punopravnim i legitimnim. Poznat je i slučaj tkz. lutrija Karlovy Vary u kojoj su zahvaljujući video snimka, stotine tisuća ljudi mogle zabaviti na račun poslovanja korporacija i aktraktivnog ugovora izgradnje nove hokejaške arene. No, kada se prisjetimo da se radi o stotinama milijuna i to iz naših džepova, situacija više nije tako smiješna. 

Primjeri iz sporta

Javna nabava nije jedino plodno tlo za korupciju. Također zahvaljujući prisluškivačima i sumljivcima, saznalo se da je prisutna i u sportskoj oblasti a posebice u nogometu. Od toga je profitirao i češki jezik koji je obogaćen s novim riječima poput cinkanje i dr. I u ovom je primjeru, cijeli slijed događaja poprimio neviđene razmjere i cijeli slučaj traje već 10-ak godina. Sličan primjer pronalazimo i u susjednoj Slovačkoj u kojoj se sumnja na navodni korupcijski sklandal s podmićivanjem protivnika od strane poznatke tvrtke iz nogometnog okruženja prilikom utakmice s prvacima iz Trnave. 

Primjeri iz zdravstva

Korupcija ne zaobilazi ni druga područja, poput primjerice zdravstva, gdje je također, u igri, mnogo novca i različiti sukobljeni interesi. Interntski portal tyden.cz je izvijestio o optužnici protiv 25 liječnika i predstavnika farmaceutskih kompanija, iz raznih dijelova zemlje, koji su, prema optužnici, trebali primati mito za prepisivanje lijekova određenih proizvođača i distributera. Iz istog smo izvora mogli saznati da nisu svi pacijenti jednaki. Na snimci je zabilježen govor tadašnjeg ravnatelja motolske bolnice Miroslava Ludvika kako objašnjava svojim zaposlenicima kako trebaju pristupiti "posebnim" pacijentima. Video je dao uvid u "ravnateljsko-bolnički" sleng, za koji bi doista bilo šteta da je ostao skriven od javnosti. Dakle, ako netko dobije prednost u ordinaciji, vjerojatno se dogovorio s nekime.

Oprema za snimanje, diktafoni, prisluškivači i ostalo

Mogli bi reći da je korupcija svugdje prisutna. Vjerojatno nije svugdje loše. Ali, se isplati biti spreman ukoliko vam se nešto takvo dogodi. Naša specijalizirana trgovina nudi široku paletu profesionalnih proizvoda zahvaljujući kojima možete dobiti vjerodostojne dokaze o  potencijalnoj korupciji u privatnom i psolovnom životu. Vrlo učinkoviti i popularni su proizvodi namijenjeni snimanju sastanaka koji uključuju široku paletu proizvoda poput špijunskih naočala ili mini kamere u flash discu. Tu su i klasični proizvodi poput prisluškivača i bugova kao provjereni borci protiv korupcije. Prisluškivači mogu imati različite varijante i tehnička rješenja. Kako bi vam dali predodžbu o tome koliko su ovi proizvodi napredni i sofisticirani, predstavit ćemo jednog od najboljih u svojoj kategoriji- špijunski diktafon Edic mini:

Profesionalni mini diktafon

Minidiktafon Edic mini Tiny+ B76 je jedan od najmanjih profesionalnih diktafona na svijetu. Njegove minijaturne dimanzije (3 cm duljine i 2,5 cm visine) kriju vrhunski model impresivnih parametara i kvalitete. Treba spomenuti i kvalitetno snimanje te izuzetno dugu izrdžljivost baterije. Ovaj diktafon tražen je i od strane profesionalaca kao što su razni agenti, istražitelji, zaštitari i ostali kojima je potreban diskretan i neprimjetan a tehnički napredan špijunski uređaj. Bitan dio mini diktafona je, naravno, mikrofon. Opremljen je izuzetno osjetljivim mikrofonom koji može snimati govor na udaljenosti do 12 m. S jednom baterijom se može snimati do 36h bez da se brinete hoće li ponestati prostora za pohranu. Na internu 4G pohranu moguće je spremiti do 150 sati snimanja. Ovisno o situaciji i prirodi špijunske misije, u diktafonu se je moguće prebacivati između više režima- neprekidno snimanje, snimanje prema vremenu, aktivacija zvukom...

Korupcija je često vrlo sofisticirana i promišljena, ali najsuvremenija tehnologija za snimanje sastanaka ili prisluškivači su odličan suborac pred kojim i najiskusniji počinitelji moraju biti na oprezu.

Nejnovější články z poradny

Novinky ze SPYobchodu

Novi vrhunski proizvodi
Novi vrhunski proizvodi

Dnes vyzdvihujeme jsme vybrali absolutně špičkovou fotopast, nabíječku do auta s GPS a miniaturní diktafon. 

Letní novinky
Letní novinky

Dnes vyzdvihujeme skutečně mikrodiktafony, FullHD kamery na ruce a kompletní sortiment přenosných vysílaček Baofeng. 

Je li vam se svidio ovaj članak?
Kako jednostavno i pouzdano ostaviti ključeve? Kako jednostavno i pouzdano ostaviti ključeve? Sustavi kamera Sustavi kamera

Rasprava

Tema još nije komentirana.

Samo registrirani korisnici mogu sudjelovati u raspravi.

Najšira ponuda

Preko 5000 proizvoda

Izrada po narudžbi

Od dizajna do izvedbe

Diskretna dostava

Nema podataka o e-trgovini

Specijalista u tom području

Više od 10 godina iskustva