5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.hr       Dostava i plaćanje       Sve o kupovini       Blog        Novosti

Mogu li se snimke sa špijunske kamere koristiti kao dokaz?

Mnoge naše klijente zanima može li se snimka sa špijunske kamere koristiti kao dokaz na sudu. Ovaj članak bi to trebao pojasniti.

Snimke sa skrivenih kamera

Snimanje skrivenom kamerom bez pristanka osoba koje se snimaju, nije u skladu s pravilima o zaštiti privatnosti te se stoga ispravnost njihove uporabe mora svaki put procijeniti. U načelu se može reći da ako je legitimni interes za snimanjem veći od onog za zaštitu privatnosti, može se snimati. 

Kod donošenja odluke o snimanju, uzimaju se u obzir sljedeće točke:

  • okolnosti snimanja (snimka koju je napravio poslodavac će se biti priznata kao dokaz, ali ne i obrnuta situacija)
  • mogućnost snimatelja da osigura dokaze u drugim oblicima (ako osiguranje dokaze u drugim oblicima nije moguće vrlo je vjerojatno da će se snimka biti priznata kao dokaz)
  • procjena opravdanosti interesa snimatelja u odnosu na stupanj zadiranja u privatnost osobe koje se snima

Stoga, ukoliko se radi o klasičnom primjeru kada je nekome nanijeta protuzakonita nepravda, i nema drugog načina dokazivanja osim špijunske snimke, najvjerojatnije je da će ju sud priznati kao dokaz. Uzet ćemo za primjer priču jednog našeg kupca koji je sa specijalnom digitalnom špijunkom s kamerom uspio uhvatiti počinitelja na djelu i zahvaljujući njoj, počinitelj je završio u zatvoru

Snimanje telefonskih poziva

Prema Zakonu, snimanje telefonskih razgovora, u svrhu dokaza, dopušteno je samo u određenim slučajevima. Uvijek je potrebno voditi računa o zaštiti interesa kako ne bi došlo do neprijatnosti. U osnovi se može reći da ako je cilj snimanja dokazati prekršaj, snimka se može koristiti kao dokaz. No, s druge strane, ukoliko je cilj snimanja obeščastiti nekoga, tada je riječ o nedopustivom zadiranju u tuđu privatnost i snimke se ne mogu koristiti kao dokaz. 

SAVJET: Ukoliko koristite iPhone koji ne podržava snimanje razgovora, koristite specijalni diktafon Esonic MQ-U2.

 

Skriveno snimanje poslovnog odnosa koje uključuje i stvari osobne prirode

Prema presudi Ustavnog suda Republike Češke II. ÚS 1774/14 z 9.12.2014, ne mogu se automatski odbaciti snimke poslovnih razgovora sa skrivene kamere samo zato što sadrže i stvari osobne prirode. Legitimnost se procjenjuje svaki pojedini put dok se ocjenjuje opravdanost konkretnog slučaja. Kod tajnog snimanja korisne mogu biti, primjerice, naočale s kamerom.

 

 

Objavljivanje snimljenih fotografija na društvenim mrežama

Općinski sud u Pragu odobrio je objavljivanje fotografija iz prostora koji se snimaju (ako su propisno označena znakovima upozorenja o snimanju), ne samo za predaju policiji kao dokaz, već i za objavljivanje na društvenim mrežama. 

"Sud ne vidi razlog za zaštitu osobnog identiteta počinitelja na štetu osobe koja postupa u skladu sa zakonom."

Nabava kamera za nadziranje javnog prostora

Presudom 113/2012 od 25.2.2015. riješen je slučaj u kojem je tužitelj, nakon višestrukih fizičkih napada na sebe, svoj dom i članove obitelji, postavio sustav sigurnosnih kamera koji je djelomično zauzimao javni prostor. Snimke su priznate kao dokaz, iako je snimatelju izrečena opomena zbog kršenja prava informiranosti (nije bilo označeno da se prostor snima).

Nové produkty

Nejoblíbenější GPS lokátory

Odposlech mobilu

Odposlech mobilu je nejefektivnější cesta k informacím, když důvěra selhává. Vyzkoušejte trial licenci zdarma!

Odposlech mobilu

Nejnovější články z poradny

Novinky ze SPYobchodu

Novi vrhunski proizvodi
Novi vrhunski proizvodi

Dnes vyzdvihujeme jsme vybrali absolutně špičkovou fotopast, nabíječku do auta s GPS a miniaturní diktafon. 

Letní novinky
Letní novinky

Dnes vyzdvihujeme skutečně mikrodiktafony, FullHD kamery na ruce a kompletní sortiment přenosných vysílaček Baofeng.