5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.hr       Dostava i plaćanje       Sve o kupovini       Blog        Novosti

Kako se obraniti od ucjene?

Nažalost, mnogi se ljudi suočavaju s raznim oblicima ucjene. Prvo na što čovjek pomisli u toj situaciji je obratiti se policiji za pomoć u rješavanju tog problema. No, često nam se obraćaju klijenti koji su već vodili takav razgovor s policijom i on je izgledao otprilike ovako: "Što vam je ucjenjivač napravio? Još ništa? Pa što onda hoćete on nas?"

Naravno, to nije uvijek tako, ali iz našeg iskustva, možemo reći da smo ovakve priče često sllušali od naših klijenata, koji nam se ponekad obraćaju u potpunom očaju. Ako se i vi nađete u takvoj situaciji, ovdje ćete pronaći savjete za njeno rješavanje.

Osnova je dokumentiranje svega od početka

Za uspješnu suradnju s policijom i hvatanje ucjenjivača, neophodno je imati uvjerljive dokaze. Stoga je potrebno dokumentirati svaku komunikaciju s ucjenjivačem, od samog početka. Također preporučujemo dokumentiranje svih sastanaka s policijom. U slučaju korektnog policijskog postupanja, ništa vas ne sprječava da sve snimke odmah izbrišete. No, u drugačijjoj situaciji, imati ćete dokaze.

t

Audio ili video?

Naravno, idealno je oboje. Međutim nošenje skryté kamery, ne odgovara svima. Stoga, ukoliko ne želite nositi skrivenu kameru, napravite barem audio snimku za što je dovoljno aktivirati snimanje na mobitelu u džepu.

Video

+ vrlo visoka pouzdanost

- teže rukovanje
- teže pripreme
- veći rizik od otkrivanja

Audio

+ jednostavno korištenje
+ duga izdržljivost snimača u radu
+ gotovo nikakav rizik od otkrivanja

- bez slike, snimke možda neće biti dovoljno uvjerljive

Kako odabrati način dokumentiranja za pojedinu situaciju?

Snimanje osobnih sastanaka

Za video snimanje osobnih sastanaka, ovisno o konkretnoj situaciji, prikladna može biti primjerice propiska s kamerou, koja se stavi u džep na košulji ili sakou. Kíčenka s kamerou, koji možete držati u ruci ili na stolu. Ili hodinky s kamerou, kod kojeg je potrebno pripaziti kako ga namještate.

Dobro rješenje su i  brýle s kamerou, uglavnom zato što uopće ne morate obraćati pažnju kako ih namještate. Iz razloga što snimaju uvijek u smjeru kamo gledate.

Za posebne situacije u mogućnosti smo izraditi i kamuflažu mini kamere po narudžbi. 

Najbolje skrivene kamere za snimanje sastanaka

Ako se odlučite napraviti samo audio snimku, tada može poslužiti i primjerice mobitel. No, praktično iskustvo nam ukazuje na to da je snimanje sastanaka stresno te da je često potrebno jako brzo započeti samo snimanje. Stoga se otključavanje mobitela, traženje aplikacije za snimanje i njezino pokretanje ne čini uopće praktičnim. Posebice u vrijeme kada se kvalitetni  diskrétní diktafon koji izgleda kao obični USB,  može kupiti za otprilike 150 HRK.

Prednost diskretnih diktafona je u tome što se snimanje može započeti jednim prstom i to na slijepo. Čak i kad vas se uhvati naizgled nespremnog, situacija se može spasiti započinjanjem snimanja iz džepa. 

Toplo preporučujemo nošenje flash disca kao privjeska na ključevima i dokumentiranje svih važnih situacija koje mogu imati značajan utjecaj na vaš život, bez obzira imate li posla s ucjenjivačima, policajcima ili službenicima.

Telefonske prijetnje

Odkako je EU zabranila snimanje telefonskih poziva, porasle su prijetnje preko poziva.  Osim ako nemate telefon s posebno prilagodđenim softwareom, navjverojatnije nećete pronaći aplikaciju koja bi snimila poziv, uključujući i glas druge strane.

srećom postoje diktafoni posebno dizajnirani za nahrávání telefonních hovorů, koji se spajaju preko 3,5 mm utičnice ili bluetootha.

Hvatanje počinitelja na djelu

Ako uspijete prikupiti uvjerljive dokaze da ste ucjenjivani, imat ćete veliku šansu da se i policija pokrene. A nema ničeg ljepšeg od hvatanja počinitelja na djelu. 

Ucjenjivač će često dokazati ozbiljnost svoje namjere, oštećivanjem vašeg vozila. Time će vam jasno dati do zanja da vas neće ostaviti na miru. Međutim, mogli bi ga pobijediti ako se na vrijeme pripremite za ovu situaciju. 

Iako hvatanje počinitelja tijekom oštećivanja auta nije uvijek lako, postoje načini i za to. Posebice za tu namjeru razvijena je specijalna  minikamera Zetta Z82. Također vam savjetujemo da pročitate naš članak Zabezpečení vozu proti vandalismu.

Zaštita doma

Ako ste ugroženi, preporučamo da čim prije nabavite kamerový systém, koji će nadzirati prostor oko vašeg doma. Moguće je da će vam ucjenjivač htjeli pregledati kuću kako bi se pripremio na daljnje akcije, i vi ćete  pomoću sustava kamera uočiti  tu neobičnu aktivnost i dodati je u zbirku dokaza za policiju. 

Dobro rješenje je sigurnosna kamera s velikim optičkim zoomom poput Secutek SBS-SD37W-20X. Ova kamera može nadzirati prostor s velike udaljenosti pa je počinitelj možda uopće neće primijetiti, što povećava šanse da ga se uhvati izravno na djelu.

Opremanje kuće domácím alarmem trebalo bi se podrazumijevati. 

Ako živite u stanu, trenutno najbolji način zaštite je pametna digitální dveřní kukátko, koja omogućuje diskretno nadziranje aktivnosti ispred vašeg stana. 

Zaštita djece

Najveća opasnost, koja srećom nije toliko česta na našim prostorima, je osveta preko djece i drugih članova obitelji. No, s druge strane, ni jedna osoba ne bi olako shvatila prijetnje članovima obitelji. Jednostavna mjera opreza je opremiti dijete sa GPS hodinkami, koja obavlja i druge funkcije – pogotovo kod manje djece može zamijeniti mobitel a i sačuvati ćete si živce u situacijama kada dijete izgubi pojam o vremenu a vi se pitate treba li uzbuniti susjede i policiju.  

Osim što možete vidjeti gdje se vaše dijete kreće, sat ima i SOS gumb.

Međutim, ako ste zabrinuti da je otmica izgledna, preporučljivo je razmisliti o dodatnoj zaštiti poput prilagođenog GPS lokatora u cipeli. U slučaju kada smatrate da je opasnost od otmice itekako stvarna, prvenstveno se treba obratiti policiji.

Je li vam se svidio ovaj članak?
Kako se nositi s problematičnim susjedom? Kako se nositi s problematičnim susjedom? Kako osigurati ulazni prostor od vandalizma? Kako osigurati ulazni prostor od vandalizma?

Rasprava

Tema još nije komentirana.

Samo registrirani korisnici mogu sudjelovati u raspravi.

Najšira ponuda

Preko 5000 proizvoda

Izrada po narudžbi

Od dizajna do izvedbe

Diskretna dostava

Nema podataka o e-trgovini

Specijalista u tom području

Više od 10 godina iskustva