5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.hr       Dostava i plaćanje       Sve o kupovini       Blog        Novosti

Kako odabrati digitalni diktafon?

Diktafoni se kao, dobro poznati uređaji, koriste u raznim prilikama. Novinari ih koriste tijekom konferencija i intervjua. Odlično služe i za bilježenje glasovnih zapisa. Nadalje, može ih se koristiti na sveučilištima za snimanje predavanja ili u poslu tijekom poslovnih sastanka. Opremu ovog tipa koristi i policija, privatni detektivi i specijalne službe.

Međutim, diktafoni se mogu koristiti i u druge, ne tako prijateljske, svrhe. Većina je čula za skandale prisluškivanja koji se često spominju u političkoj ili industrijskoj špijunaži. U većini slučajeva, ove se akcije događaju upravo zahvaljujući dobro skrivenim diktafonima. Svoju nadmoć nad ostalim inovativnim telekomunikacijskim sistemima, zahvaljuju činjenici da ne emitiraju radio valove, zbog čega ih je teško otkriti. 

Tržište obiluje ponudom raznih rješenja koja omogućuju neprimjetno snimanje zvuka. To je korisno u mnogim svakodnevnim situacijama, primjerice kada zbog nepoštenog poslovnog partnera postoji opasnost od gubitka imovine poduzeća. Osim toga, i u mnogim drugim situacijama kada smo primjerice žrtva prijetnji diskretno snimanje može itekako pomoći. 

Na što obratiti pažnju prilikom kupnje glasovnog snimača?

Danas su na tržištu prisutni diktafoni koji su pouzdani, malih dimenzija, jednostavni za korištenje i spremanje zapisa. Digitalni diktafoni, također, omogućuju pohranjivanje velikih količina podataka i zahvaljujući tehnologiji za uštedu energije, dugo mogu raditi puneći se iz akumulatora ili baterije. 

Najvažniji tehnički i korisni parametri snimača:

Format snimanja i kvaliteta zvuka

Trenutno većina snimača snima u MP3 ili WMA formatu, koji se i inače koriste. Za najnapredniju uporabu, uređaji snimaju u PCM (Wave) formatu, koji nudi višu kvalitetu zvuka od one na CD-u. Važan aspekt je mogućnost mijenjanja formata snimanja i stupanja kompresije ovisno od toga treba li korisniku bolja kvaliteta zvuka ili dulje razdoblje snimanja. 

Vrsta i kapacitet memorije

Diktafoni koriste internu memoriju ili izmjenjivu memorijsku karticu (najčešće je riječ o microSD/SDHC kartici). Što je kapacitet već, to je bolje, osobito kod uređaja koji nude najbolju PCM kvalitetu. Najčešći su diktafoni s ugrađenom memorijom kapaciteta od 1 do 4 GB, iako neki od njih imaju mogućnost nadograđivanja karticama kapaciteta do 32 GB.

Dizajn uređaja

Za diskretnu uporabu, uređaj bi trebao biti što manji, ali bez da ugrožava važne parametre poput kvalitete zvuka ili vremena rada po jednom punjenju baterije. Postoje diktafoni koje se zbog svoje veličine mogu lako prikriti. Druga opcija je korištenje diktafona sakritog u stvarima koje se inače koriste kako ne bi privlačio pozornost tijekom snimanja. 

Vrsta i osjetljivost mikrofona

Većina diktafona ima ugrađen mikrofon. Mikrofon s prikladno odabranim svojstvima može uhvatiti zvuk razgovora s udaljenosti od 10-12 metara. Neki diktafoni su opremljeni stereo mikrofonima zahvaljujući kojima je zvuk bolji a reprodukcija jasnija. U nekim je slučajevima osobito važna mogućnost spajanja vanjskog mikrofona.

Vrsta napajanja i radni sati

Ovo su jedni od najvažnijih parametara uređaja za snimanje zvuka. Važno je da snimač radi što duže na jednom kompletu baterija ili po jednom punjenju baterije. Zahvaljujući korištenju učinkovitih energetskih rješenja koja  štede energiju, moguće je postići da najbolji proizvodi rade od nekoliko desetaka do nekoliko stotina sati. 

Dodatne korisne funkcije

Moderne digitalne tehnologije omogućuju mnoge dodatne funkcije, zbog kojih je uporaba diktafona lakša i učinkovitija. Neke od tih funkcija su:

Ugrađeni sat i kalendar

Sat i kalendar omogućuju konfiguriranje rasporeda snimanja.

Zaslon

Napredniji diktafoni imaju LCD ili OLED zaslon koji omogućuje lakšu konfiguraciju parametara uređaja, upravljanje i pregled zapisa. 

Uključivanje snimanja detekcijom zvuka

Ova značajka omogućuje uštedu memorije i olakšava kasnije preslušavanje. Snimanje počinje automatski kada glasnoća zvuka dođe do određene razine. 

Mogućnost spajanja slušalica

Ova opcija omogućuje preslušavanje zapisa izravno s diktafona.

Zaštita pristupa memoriji

U slučaju specijaliziranih uređaja, zajamčena je zaštita od neovlaštenog pristupa memoriji diktafona, enkripcija podataka kao i zaštita od izmjene (elektroničkim potpisom).

Kakve diktafone nudi secutek.hr?

Secutek.hr nudi široku ponudu modela i vrsti glasovnih snimača među kojima ćete sigurno moći izabrati onaj pravi prema vašim potrebama. 

Jedan od reprezentativnih primjera je Tender voice recored s glasovnom aktivacijom i mogućnosti snimanja do 15 sati. Zahvaljujući glasovnoj aktivaciji, ovaj se snimač može sakriti na bilo kojem mjestu s kojeg može sigurno "pratiti" što se događa i snimati svaki razgovor tijekom nekoliko dana. 

Pažnje je vrijedna i  pero s diktafonem Esonic PCM-008. U načinu detekcije glasa ima dugo razdoblje rada i to do 250 dana. Uređaj je tanak i elegantnog izgleda. Snima u PCM kvaliteti (nekomprimirana audio datoteka).

Trgovina secutek.hr je dobavljač visoko kvalitetnih diktafona koji imaju vrlo dug životni vijek kao i čist zvuk. U ponudi imamo i najmanji diktafon na tržištu koji koriste najčešće, vlada i policija. 

Cijena digitalnih snimača kreće se od nekoliko stotina kuna pa sve do nekoliko tisuća za najbolje u klasi. Široka ponuda modela diktafona u našoj trgovini omogućuje svakome da pronađe pravi za sebe.