5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.hr       Dostava i plaćanje       Sve o kupovini       Blog        Novosti

Etičnost i legalnost kao vječna tema kod korištenja skrivenih kamera

Etičnost i legalnost kao vječna tema kod korištenja skrivenih kamera
Kao prvo, potrebno je naglasiti da špijuniranje, prisluškivanje i praćenje se ne može spojiti s dobrim i pristojnim ponašanjem. No, postoji pravo na slobodnu zaštitu imovine kao i ulaganje u sigurnost najmilijih što ne bi trebalo ograničavati, koliko je god to moguće. Korištenje uređaja kao što su skrivene mini kamere, prisluškivači, diktafoni, stjenice, baby monitori ili lokatori, može izazvati kontradiktorne i emocionalne reakcije dviju grupa koje razmišljaju drugačije i brane svoje stavove, što je razumljivo.  Slično kao i kod drugih gorućih tema, postoje oni koji razumiju da stvari nisu crno-bijele već da im se može pristupiti iz više uglova. Međutim, gotovo sa sigurnošću se može tvrditi da će se aspekt etike, morala i poštivanja zakona uvijek postavljati kada se spomene sigurnosna ili skrivena tehnologija. 

Ključna pitanja

Kada se govori o ovoj vrsti tehnike, i etički povezanim pitanjima, potrebno je uzeti u obzir ne samo odabir konkretne opreme za nadzor već i gdje će naći svoje mjesto i primjenu kao i kakva je motivacija za kupnju i korištenje. Kada je riječ o glavnim pokretačima za kupnju sigurnosnih kamera ili drugih uređaja za nadzor, većina ima 3 glavna motivatora: sigurnost, zaštita i duševni mir. Prvo ćemo se dotaknuti kamera koje se koriste u domaćinstvu. 

Razlozi za postavljanje skrivene kamere

Jedan od najčešćih razloga za instalaciju špijunske kamere u domaćinstvu je identifikacija potencijalnih lopova koji su planirali ući u oazu mira svakog čovjeka - u stan ili kuću. Posebni, ali ne i izolirani slučajevi su kada se čovjek ne osjeća potpuno sigurno u svom domu zbog, primjerice ne poštovanja sudskog naloga bivšeg partnera ili neke druge osobe. Još jedna okolnost koja ne ide u prilog osjećaju sigurnosti je postojanje lopova i ostalih vandala u kraju gdje se živi kao i u neposrednoj blizini. Posebice ako nisu istraženi, objašnjeni i počinitelji uhvaćeni. Sve su to jaki motivatori za ugradnju špijunskih kamera u domaćinstvo.

Elektronske dadilje za djecu i starije osobe

Jedan od najčešće kupovanih uređaja iz kategorije "za duševni mir" su tkz. elektronske dadilje ili dječji monitori tako da su jedni od najpopularnijih i najprodavanijih proizvoda s mini kamerama u svijetu. Roditelji s njima imaju garanciju, a s njome i duševni mir pošto  u svakom trenutku mogu pouzdano provjeriti su njihovi mališani dobro i da im ništa ne nedostaje. Posebice kada, iz raznih razloga ne mogu biti sa svojim djetetom jer su primjerice na putu ili na poslu. Nadalje, mini kamera može služiti i kao svojevrsno osiguranje u slučaju da je dijete povjereno na čuvanje nekome iz obitelji ili prijatelju i roditelj se želi uvjeriti kako se oni snalaze u toj ulozi. U jednom od prijašnjih tekstova smo se osvrnuli i na korisnost tajnih kamera kod zaštite starijih osoba u svrhu provjere dobivaju li odgovarajuću njegu. Danas možemo koristiti inteligentne WiFi špijunske kamere čiju sliku možemo pratiti putem interneta  i tako imati odličan pregled 24 sata svakog dana. Odlično tehničko rješenje je WiFi kamera Secutek WIP-12 nadzorna kamera, koja ne samo da može raditi otprilike 10 sati sa svojom baterijom, nego i ima rotirajuću kameru kojom možemo daljinski upravljati.

Dječji monitori ili "nanny cam´s" ne pomažu samo kod čuvanja djece...

Potpuno je legalno instalirati kameru kod kuće, iako...

Općenito govoreći, zakonodavstvo u većini zemalja  ostavlja ljudima slobodan prostor za zaštitu svog doma korištenjem kamera. Tako je i kod nas. Međutim, ovo se pravo ne može smatrati apsolutnim, odnosno mogu postojati iznimke. Jednostavno rečeno, postoji primjerenost, odnosno na nekim se mjestima unutar domaćinstva može, s pravom, očekivati potpuna privatnost. To se prvenstveno odnosi na kupaonicu i spavaću sobu, posebice ako je riječ o gostinjskom prostoru ili prostoru osoba koje rade i borave u domaćinstvu (au-pair, kućne pomoćnice...). Postavljanje kamere na takva mjesta može se smatrati, najmanje kao neprikladno i etički problematično. Odnosno, kao prelazak zamišljene tanke linije prava na privatnost druge osobe i kršenje istog.

Pravo na zaštitu svog prostora vs. Pravo na privatnost

Kada je riječ o etičkim i zakonodavnim aspektima nadziranja djelatnika s ciljem saznavanja kako doista provode radne sate naspram njihovih osobnih prava, problematika je još složenija i diskutabilnija nego kada se govori o korištenju opreme za snimanje u osobne svrhe. Općenito govoreći, poslodavac ima pravo nadzirati aktivnosti svojih zaposlenih. Prvenstveno kako bi osigurao da "djelatnici ne koriste sredstva za rad i proizvodnju poslodavca u osobne svrhe" kako stoji u Zakonu o radu. Međutim, kontrola mora biti primjera i ne smije narušavati pravo djelatnika na privatnost. 

Korištenje kamera ima svoje specifičnosti i pravila...

 

Kontrola zaposlenika

Što je s osobnim e-mailovima zaposlenika? Početkom 2016. Europski sud za ljudska prava je donio kontroverznu presudu prema kojoj poslodavac može provjeriti i privatnu korespodenciju zaposlenika. Iako točne brojke možda nisu dovoljno pouzdane, broj tvrtki koje koriste industrijske kamere, raste. Instalacija i korištenje sustava kamera u unutarnjim i vanjskim prostorima tvrtki, nije protuzakonito. No, poslodavac je dužan o tome obavijestiti zaposlenike. Treba dodati da je pitanje gdje prestaju prava poslodavca i gdje počinju prava zaposlenika, složeno i kao i to da je sudska praksa ponekad kontradiktorna kao i stavovi sudionika. 

S razlogom se kaže da je "u ravnoteži spas", a to je primjenjivo i ovdje- kod zaštite interesa i sigurnosti tvrtke i zaposlenika.

Tehnologija nije odgovorna za etičku i moralnu stranu

Što zaključiti kod ove goruće i problematične teme o kojoj bi se moglo satima pisati i govoriti? Možemo reći da, iako je sigurnosna i špijunska tehnologija često izuzetno sofisticirana, inteligentna i rafinirana, još uvijek se radi o stvarima. A stvari, kao što znamo, završavaju u rukama čovjeka. Stoga je na svakom od nas s kakvim očekivanjima, namjerama i motivima kupovati i kasnije koristiti te uređaje. Može ih se koristiti logično, smisleno i opravdano ili, s druge strane, na nepošten, sebičan i neodgovarajući način. Uostalom, u nekim prijašnjim tekstovima smo vidjeli primjere korištenja, ne samo za dobrobit pojedinca, već i kod rješavanja kolektivnih problema. 

Pogledajte sljedeće izvore:

http://byznys.ihned.cz/podnikani/zakony-firma-a-zamestnanci/c1-62551160-pravo-na-monitoring-zamestnancu-co-vsechno-muze-zamestnavatel-sledovat

http://finance.idnes.cz/monitoring-zamestnancu-v-praci-rozhodnuti-soudu-f7z-/podnikani.aspx?c=A160125_222513_podnikani_kho

https://www.novinky.cz/domaci/375401-sledovat-zamestnance-kamerami-pri-praci-nelze-az-na-vyjimky.html