5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.hr       Dostava i plaćanje       Sve o kupovini       Blog        Novosti

Duhovi ipak (ne)postoje!

Čudni do nevjerovatni događaji, od kojih  zastaje razum i disanje, a hladan povjetarac puše po leđima ljude zanima od pamtivijeka, praktički u svim kulturama i dijelovima svijeta. Naizgled neobjašnjive pojave, na nebu i zemlji, do danas su predmet žive rasprave, i to ne samo među obožavateljima poznatih američkih serija "Doseji X" ili Lovci na duhove (u originalu Supernatural).

Sve ima razumno objašnjene! Ili ne?

U većini slučajeva, vjerojatnije je, da je civilizacijsko okruženje koje karakterizira niža razina znanstvenih spoznaja, plodno tlo za širenje raznih upečatljivih priča, rasprostranjenih praznovjerja i subjektivno snažnih iskustava ljudi. S druge strane, čak i u današnjem svijetu tehnologije i znanja, potpuno neusporedivim s prošlim vremenima, mnogi sastanci, svjedočanstva i ispovijesti ostaju obavijeni upitnicima, tajnovitošću i misterijom. Slično je sa snimljenim fotografijama, snimkama i potencijalnim dokazima s različitim svjedočanstvima (ponekad prilično inkriminirajućim). Pa kako je to moguće? Ima li sve na svijetu logično i racionalno objašnjenje? Moramo li se pomiriti s tim da se nešto ne može jednostavno, uvjerljivo i vjerodostojno objasniti?

U svakom slučaju, i skrivene kamere uspiju ponekad uhvatiti NEŠTO, i jasno je da proizvodi špijunske tehnologije postaju koristan pomoćnik, ne samo za tkz.lovce na duhove, nego za one koji žele dokazati da postoji više od iluzije, predpostavke i podvale!

Događaj iz školskog hodnika

Prema geslu "oživjeli duhovi", proslavila se jedna katolička crkvena škola u irskom Corku, koja je jedna od najstarijih na tom području. U noćnoj tišini mračnog školskog hodnika, odjednom se začuo snažan udarac. Vrata su se otvroila. Osim toga, vidjelo se je čudno svijetlo i sjenke. 
Pomicali su se ormarići iz kojih su ispadale knjige i papir. Tko je za to mogao biti odgovoran? Nezadovoljni duh ili mudri učenik koji je sve pametno i temeljito namjestio? Uostalo, tkz. "spaćke" odnosno video-šale su danas popularne među tinejdžerima i općenito vjernim konzumentima internetskog sadržaja, nedvojbeno su cool. Ali, kako su to točno mogli napraviti? Sve ovo ostaje misterij. Unatoč slavi, inspektori u školi, možda nisu jedino strašilo koje se bez najave može pojaviti u školi.

Na mjestu povijesne bitke

Vjerojatno najveći prvaci po aktivnosti i popularnosti dokumentiranja nadnaravnih pojava su stanovnici Sjedinjenih Američkih Država, na čijem teritoriju ima vjerojatno najviše slučajeva. Primjerice, poznati dnevni list The Sun je informirao o obitelji Welty koja je živjela u staroj kući u blizini Manassa u Virginiji. Ime spomenutog lokaliteta vam vjerojatno ne govori puno ako niste ljubitelj ratne povijesti.  Upravo ovdje se odigrala jedna od najvećih bitaka američkog građanskog rata, prije više od 150 godina. A sasvim je moguće da je njezina ostavšina i danas živa. Kako se drugačije može objasniti monstrozni lik stare domaćice koji se pojavlje i plaši psa u kući ljudi koji tamo žive?

Duhovi na cesti

A što je s neobjašnjivim i paranormalnim pojavama u Češkoj? Skromnija su saznanja. Ali i tu postoje slučajevi koji izgledaju stvarno jako čudno, bez obzira na sve, vjerovali ili ne. Iskustvo koje je svakako vrijedno spomena je podijelio čovjek koji je prolazio kroz selo sjeverno od Pilsena, po imenu Bezvěrov (prikladno jer u prijevodu znači "bez vjere") kroz kojeg vode prvoklasne ceste. Ovdje je sumnjivo velik broj nesreća, uključujući i one tragične, iako je ruta relativno pregledna. Vozač je prvotno želio snimiti snježnu mećavu, kada je vidio siluetu figure koja mu maše u mraku kao da ga želi upozoriti na nešto!

Izvor: https://www.thesun.co.uk/news/2766290/ghost-civil-war-maid-spooked-dog/