5028a44eb655e101dd25720970f9dfd8.svg  info@secutek.hr       Dostava i plaćanje       Sve o kupovini       Blog        Novosti

Auto kamere hvataju cestovne "pirate"

Jízda autem představuje pro mnoho z nás zábavu, uklidňující aktivitu, častokrát i koníček. Na druhou stranu cestování osobním vozidlem je leckdy činností zcela otravnou. Dokonce by se jí dalo bez většího přehánění pojmenovat jako pořádnou zkoušku naší nervové soustavy. Ať už kvůli neustálým uzavírkám, dočasně nekonečným omezením, z toho plynoucí dopravy na tradičním stupni číslo pět či například pocitu jízdy po tankodromu na našich nejvytíženějších dálnicích. To nejhorší, co nás může po cestě potkat, jsme ale zatím nejmenovali.

Tko su cestovni pirati?

Ovaj se previše potetičan i avanturistčki naziv odnosi na vozače koji ugrožavaju sebe i svoju okolinu te tako ostali vozači postaju subjekti njihove nagomilane, izravne agresije. Iako borba protiv ovih pirata, koja uključuje njihovo otkrivanje, uhićivanje i osuđivanje, nije nimalo jednostavna, zahvaljujući sigurnosnoj, špijunskoj i specijaliziranoj brodskoj tehnologiji, sve se više slučajeva uspije razriješiti. 

Zahvaljujući ovim tehničkim pomoćnicima, sve su veće šanse da ovakvo opasno i naravno, nezakonito ponašanje, ne prođe bez primjerene kazne. Osvrnimo se na nekoliko konkretnih, objavljenih slučajeva gdje je tehnika protiv cestovnih pirata, postigla svoj cilj.

Poznati slučajevi

Vjerojatno najpoznatiji slučaj, čiji se rasplet završio raznim sudskim odlukama koje su se potvrđivale i  pobijale te su tako punile medijski protor, je tkz. "pirat 2222" koji je vozio bijeli M (nećemo raditi reklamu autu ovdje na blogu ;) Najdraža lokacija mu je bila poznata autocesta D1 na kojoj je, prema izjavama svjedoka, opasnom i agresivnom vožnjom ugrožavao druge vozače, pa su ti uzastopni manevri rezultirali nesrećom i štetom na vozilu jednog vozača koji je tada i uspio zadržati dotičnog pirata. 

Još jedan slučaj govori koliko su cestovni pirati opasni je i onaj iz pretprošle godine o kojem su izvještavale novine i video-snimke kada je agresivni vozač želio prijeći u desnu traku, ispred autobusa lokalnog javnog prijevoznika, te naglo zakočio pa se sudar nije mogao izbjeći, iako je vozač autobusa brzo reagirao. Prema dostupnim izvorima, nitko iz autobusa nije zadobio ozbiljne ozljede, pa radije ni ne bi pomišljali o situaciji da je sudar bio malo jači, a autobus pun ljudi. I u ovom je slučaju pomogao vjerodostojan zapis događaja koji je ušao u kazneni postupak protiv osumljičenika. 

Dobro je poznat i slučaj formiranja kolone na autocesti D1 (Prag-Hradec Králové). No, nekim se vozačima nije dalo čekati pa su došli na "genijalnu" ideju. Krenuli su prema najbližem izlazu. Samo ih je čudo spasilo od nezgode. U ovom opasnom i prijetećem manevru, sudjelovalo je oko 30 vozila pa su dobro došle snimke s terena.

 

Slučajevi iz inozemnstva

Cestovni pirati, u raznim izdanjima, promatrana su i dokumentirana pojava, ne samo na našim prostorima, već i svugdje po svijetu, o čemu svjedoči količina video materijala koji se može javno pretraživati na internetu. Valja dodati da je učestalost ovakvih prekršaja, u velikoj mjeri, proizašla iz strogosti zakona pojedinih zemalja, društvene tolerancije takvih događaja i sveukupnog poštivanja okoline, pri čemu su zemlje koje su više ekonomski i socijalno razvijene, manje tolerantne na ovakve stvari. 

Zahvaljujući tehnologiji, ponekad, cestovni pirati osude sami sebe za prometne prekršaje ili kaznena djela. Primjerici, kada se, samo za zabavu, ne ustručavaju podijeliti svoje pothvate presretavanja drugih auta ili s tajnih utrka  na društvenim mrežama poput YouTubea. Kao što je bio slučaj sa 22-im Amerikancem iz Sjeverne Karoline koji je uživao pri brzini od 198 milja na sat odnosno oko 320 km/h. I to na cesti s maksimalno dopuštenom brzinom od 40 km/h. Pogledajte video!

https://abc7chicago.com/caught-on-camera-car-goes-198-mph-on-highway/3993244/

Zaštita od cestovnih gusara

Na kraju, ostaje samo poželjeti svako izbjegavanje opasnih cestovnih pirata. U svakom slučaju, isplati se pogledati sjajnu ponudu naših tehnički naprednih špijunskih kamera i ostalih uređaja posebno dizajniranih za automobile koji imaju niz prednosti u odnosu na klasične sigurnosne kamere!

 

Korišteni niže navedeni izvori

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/tri-na-jednoho-jak-se-u-soudu-branil-pirat-z-d1/r~i:article:746763/

https://hradec.idnes.cz/couvani-otaceni-vozidel-jizda-v-protismeru-dalnice-d11-chlumec-kralovehradecky-pokuta-prestupek-magi-it8-/hradec-zpravy.aspx?c=A180829_144538_hradec-zpravy_tuu

https://www.irozhlas.cz/zpravy-z-domova/silnicni-pirat-trpisovsky-zadal-o-prominuti-trestu-marne-ridicsky-prukaz-zpatky_1610270600_

https://abc7chicago.com/caught-on-camera-car-goes-198-mph-on-highway/3993244/

Nové produkty

Odposlech mobilu

Odposlech mobilu je nejefektivnější cesta k informacím, když důvěra selhává. Vyzkoušejte trial licenci zdarma!

Odposlech mobilu

Nejnovější články z poradny

Novinky ze SPYobchodu

Novi vrhunski proizvodi
Novi vrhunski proizvodi

Dnes vyzdvihujeme jsme vybrali absolutně špičkovou fotopast, nabíječku do auta s GPS a miniaturní diktafon. 

Letní novinky
Letní novinky

Dnes vyzdvihujeme skutečně mikrodiktafony, FullHD kamery na ruce a kompletní sortiment přenosných vysílaček Baofeng.